De Ark te Laken
  • Home
    • Algemene info
    • MISSIE EN VISIE
    • Organigram
    • Stage
    • VACATURES
    • Vrijwilligers
  • INTERNAAT
  • TEHUIS VOOR NIET-WERKENDEN
  • Dagcentrum
  • Nieuws

Internaat

Picture
Foto
Foto
​Missie

​Het internaat biedt een veilige en huiselijke leefomgeving aan schoolgaande kinderen en jongeren met een licht tot matig verstandelijke beperking en/of gedrags- en emotionele stoornissen.
Het team van opvoeders gaat met elke gebruiker op weg, samen met zijn ouders, zijn school en andere betrokkenen.
Het constant zoeken naar een positie
ve aanpak die de gebruiker vooruithelpt in zijn persoonlijke ontwikkeling, staat centraal.
Het orthopedagogisch traject dat we met elke gebruiker gaan is gericht op zijn persoonlijke ontplooiing in de samenleving.

Geschreven referentiekaders die van belang zijn voor de gebruikers van het MFC
omgaan_met_grensoverschrijdend_gedrag.pdf
File Size: 389 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

relatievorming_en_seksualiteit_in_het_mfc.pdf
File Size: 233 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

Doelstellingen
Bevorderen van zelfredzaamheid en zelfstandigheid.
Werken aan sociale vaardigheden.
Ondersteunen van communicatie.
Behartigen van inspraak en participatie.
Werken aan vertrouwen en veiligheid.
Creëren van een aangename groepssfeer.
Aanbieden van interne en externe activiteiten.
Begeleiden van de schoolloopbaan.
Goed samenwerken met de ouders/w.v.
Follow-up van de medische hulpverlening.
Samenwerken met externe diensten.
Werken aan inclusie.
Foto
Aanbod

Op https://www.facebook.com/groups/392578384267784/?fref=ts kan iedereen je de sfeer snuiven en je reacties geven op de dagelijkse werking. Om toegang te krijgen moet je toegevoegd zijn aan de groep.

Elke gebruiker heeft een aandachtsbegeleider die hem van nabij volgt en extra tijd vrijmaakt voor een babbel, een uitstapje, advies en praktische hulp.
Het internaat werkt met een vaste dag- en weekstructuur.

In de weekends en vakanties kunnen de gebruikers thuis of in het internaat verblijven. Het aanbod in de weekends en vakanties is uitgebreid en divers. Uitstappen en externe activiteiten (naar een pretpark, het bos, evenementen in de stad, film, sport en spel,…). Dit zorgt ervoor dat de gebruikers extra aandacht krijgen en dat ze op een ontspannen en plezierige manier kunnen genieten van hun vrije tijd.


Doelgroep
Het internaat is erkend door het VAPH voor het opnemen van twaalf kinderen en jongeren van 5 tot 21 jaar met een licht tot matig verstandelijke beperking en/of met gedrags- of emotionele problemen.

Werking

De opvoeder van dienst zorgt dat alle kinderen ontbeten hebben.
Tegen 7u30 vertrekt iedereen naar school.
Tijdens de schooldagen gaan de gebruikers naar school. Indien een gebruiker ziek is of er is geen school wordt er begeleiding voorzien.

Vanaf 15u30 komen de gebruikers aan met de schoolbus of het openbaar vervoer. Bij hun aankomst krijgen ze de kans om te vertellen over de schooldag. Als ze even stoom hebben afgelaten krijgen ze een vieruurtje.

Na de knabbel gaan de gebruikers naar hun kamer. Ze kunnen kiezen om er een activiteit te doen of wat te rusten. Als het goed weer is kunnen de gebruikers in de tuin spelen en is er maar een kort kamermoment. De gebruikers die huiswerk hebben maken hun taken af. De jongsten doen dit in de leefruimte en de jongeren op hun kamer.

​
Rond 17u verzamelen de gebruikers in de leefruimte voor de activiteiten. (kringgesprek, voorleesmoment, knutselen...) De jongsten worden gewassen voor het avondeten.

De meeste gebruikers eten warm op school en eten 's avonds boterhammen. Behalve op woensdag dan kookt een opvoeder of vrijwilliger. Voor de gebruikers die geen warme maaltijden kunnen krijgen op school wordt er gekookt. Tijdens de vakanties en weekends streven we ernaar om met de gebruikers samen te koken.
We eten in twee groepen. De jongsten om 17u30 en de jongeren om 18u30.

Rond 19u start het slaapritueel voor de jongsten.

De jongeren nemen huishoudelijke taken op zich (tafel afruimen, afwassen, poetsen …) of zijn een half uur op hun kamer. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de computer te gebruiken of naar hun ouders/familie te telefoneren. .

Omstreeks 22u30 liggen alle gebruikers in hun bed.

Inspraak

De inspraak van de gebruikers gebeurt via de kringgesprekken.​Maandelijks wordt er een kringgesprek georganiseerd voor de jongsten en de jongeren. Zij worden in deze groepsgesprekken aangemoedigd om actief mee te denken over de werking van het internaat.

Het eerste kringgesprek van het schooljaar verloopt in grote groep. Daarna worden er twee groepen gevormd: de jongsten en de jongeren die maandelijks samenkomen. De agendapunten worden zowel aangebracht door het team als door de gebruikers. De afspraken worden toegelicht (computer/eten/huishoudelijke taken/vrije tijdsbesteding …) en er is ruimte voor het beantwoorden van alle vragen van de gebruikers.

​
De inspraak van de ouders/wettelijke vertegenwoordigers gebeurt via de gebruikersraad.
De gebruikersraad moet minsten bestaan uit drie leden. Voor het schooljaar 2017-2018 werd een oproep gedaan aan alle ouders/wettelijke vertegenwoordigers om zich kadidaat te stellen voor de gebruikersraad. Er waren geen kandidaten.

​​Voor het schooljaar 2017-2018 werden is er geen gebruikersraad actief.
Tweemaal per jaar organiseren wij een info-moment.

​Dank voor je bezoek aan onze website